Składniki zapachowe: PIŻMO – ZAPACH KRÓLÓW

Gdyby nie zwierzęta, na świecie nie byłoby najlepszych i najdroższych perfum… Zawsze najcenniejszym składnikiem dla perfumiarzy było i jest piżmo, tj. wydzielina z gruczołów okołoodbytniczych (podskurnego woreczka brzusznego) piżmowca. Ponoć na czarnym rynku za kilogram suszonego zapłacić można blisko 100 tysięcy dolarów.

Dawne elegantki powiadały, że zapach piżma daje specyficzny, nie bójmy się użyć słowa magiczny efekt kojący duszę a także wzmacniający organy wewnętrzne. Setki lat gościło na dworach królewskich, przechowywane w specjalnych złotych lub srebrnych naczyniach. Ponoć najsłynniejszą wielbicielką była Maria Antonina, żona Ludwika XIV.

Zagrożenie gatunku piżmowca niepokoi ekologów, ale substancje o podobnych właściwościach można pozyskać od innych zwierząt. Natomiast perfumiarze coraz częściej korzystają z piżma syntetycznego (ambretowe, ketonowe, ksylenowe).

Piżmo ma postać kruchej masy o silnym zapachu amoniaku, aczkolwiek po rozpuszczeniu w alkoholowym roztworze, nabiera zmysłowego zwierzęcego aromatu.

 
Piżmowiec
Thanks to itsnature.org

3 myśli nt. „Składniki zapachowe: PIŻMO – ZAPACH KRÓLÓW

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>